Missä ja miten ranskan kieltä voi opiskella?

Ranskan kieli on monessa maassa eniten opiskeltu kieli heti englannin jälkeen. Suomessakin se kuuluu viiden eniten opiskellun kielen joukkoon englannin, ruotsin, saksan ja espanjan ohella. Itse olen opiskellut ranskaa jo yläasteelta, mutta moni aloittaa sen paljon aikaisemminkin tai vaihtoehtoisesti herää ranskan kielen ihanuuteen ja hyödyllisyyteen vasta vanhemmalla iällä. Onneksi ranskan kieltä voi opiskella monellakin eri tavalla. Jaan tässä seuraavaksi omat suositukseni ranskan kielen opiskeluun.

==Ranskan kielen kurssi==

Perinteisin keino on tietysti istahtaa pöydän ääreen luokkahuoneessa ja kuunnella, kuinka opettaja selittää ranskan kielen alkeista edistyneelle tasolle. Moni suomalainen opiskelee jossain vaiheessa ranskaa ja esimerkiksi lukiossa yllättävän moni päätyy kirjoittamaan lyhyen tai pitkän ranskan. Ranskaa voi koulusta riippuen alkaa opiskelemaan jopa ala-asteella, mutta suurin osa yläasteista tarjoaa viimeistään 7. luokalla mahdollisuuden ranskan opiskelemiseen. Jos ei koskaan ole saanut tilaisuutta opiskella ranskaa kouluaikoina, kannattaa ehdottomasti käydä kursseja esimerkiksi työväenopistolla, kesäyliopistossa tai esimerkiksi instituutin järjestämillä kursseilla. Usein tällaiset maksulliset kurssit täyttyvät opiskelijoista, jotka haluavat ihan oikeasti oppia ranskaa ja ovat valmiita tekemään kovasti töitä sen eteen.

=Yksityisopetus==

Hanki itsellesi yksityisopettaja, joka johdattaa kädestä pitäen ranskan kielen saloihin. Luokkahuoneessa opettajan huomio jakautuu lukuisien opiskelijoiden välillä, kun taas yksityisopettajan huomion saa täysin jakamattomana, jolloin tuloksiakin tulee nopeammin. Yksityistunnin ei välttämättä tarvitse olla kovinkaan kallis. Entä jos löytäisit jonkun ranskalaisen vaihto-opiskelijan tai hiljattain maahan muuttaneen ranskankielisen henkilön juttelemaan ranskaa kanssasi aina silloin tällöin?

==Ranskan kurssit netissä==
Netistä löytyy todella monia eri vaihtoehtoja ranskan kielen opiskelemiseen. Jotkut ovat maksullisia kursseja ja toiset täysin ilmaisia. Kummankin vaihtoehdon joukosta löytyy sekä todella tehokkaita että turhia kursseja, joten kannattaa valita kurssi huolella.

==Tandem-opiskelu==

Tandem-opiskelussa kaksi eri kieltä puhuvaa henkilöä tapailevat toisiaan ja opettavat toisilleen omia kieliään. Jos sovitaan tapaaminen vaikkapa kahdeksi tunniksi, voi ensimmäisen tunnin ajan puhua pelkkää suomea ja toisen tunnin ajan pelkkää ranskaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se toinen henkilö ei välttämättä ole millään lailla hyvä opettaja, vaikka kieltä puhuisikin. Kärsivällisyys ja ymmärrys ovat tärkeitä asioita! Tandem on siitä hyvä vaihtoehto, ettei se maksa mitään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *