Ranskaa puhutaan yli 55 eri maassa

Ranska on yksi maailman pääkielistä ja sillä on virallisen kielen asema tai sitä puhutaan pääkielenä monessa muussakin maassa kuin vain Ranskassa. Ranska on joko virallinen pääkieli tai yksi virallisista pääkielistä peräti 55 eri maassa. Heti englannin jälkeen ranska on eniten käytetty kieli kansainvälisissä keskustelutilanteissa. Aina 1900-luvun alkupuoliskolle saakka ranskaa käytettiin usein esimerkiksi laillisissa keskusteluissa ja lisäksi se oli yksi kahdesta pääkielestä missä tahansa kansainvälisessä neuvottelutilanteessa. Nykyään ranska lukeutuu yhdeksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä.

Esimerkiksi Belgiassa ja Ranskassa on ranskankielisiä alueita ja Monacossa sekä Luxenburgissakin puhutaan ranskaa. Kanadassa Quebecin alue Ontarion itäpuolella on niin ikään vahvasti ranskankielinen. Lisäksi ranskaa puhutaan laajalti Afrikan pohjois- ja länsiosissa. Virallinen kieli ranska on Afrikan valtioista Beninissä, Burkina Fasossa, Burundissa, Algeriassa, Kamerunissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Chadissa, Comoros-saarilla, Norsunluurannikolla, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Djiboutissa, Päiväntasaajan Guineassa, Gabonissa, Marokossa, Madagascarilla, Malissa, Nigerissä, Kongon tasavallassa, Ruandassa, Senegalissa, Seychelleillä. Guernseyn ja Jerseyn saarilla sekä Lähi-idässä Libanonin alueella puhutaan niin ikään ranskaa. Myös tietyissä Tyynenmeren, Kaakkois-Aasian ja Karibian osissa, erityisesti Ranskan entisissä alusmaissa kuten Togossa ja Vanuatulla, Haitilla, Saint-Martinilla, Martiniquella ja Guadeloupella sekä Guineassa puhutaan ranskaa. Sillä pärjää myös yllättävän hyvin Mauritaniassa, Vietnamissa, ja joissain osissa Yhdysvaltoja ja aivan erityisesti Louisianassa. Ranska todellakin on laajalti puhuttu kieli, sillä sitä puhuu äidinkielenään tai toisena äidinkielenään noin 340 miljoonaa ihmistä.

Tietenkin eri alueille on kehittynyt omanlaisensa ranskan kieli, joten monessa Afrikan maassa puhuttava ranska on hyvin erilaista kuin se, mitä on tottunut vaikkapa Pariisin kaduilla kuulemaan. Jopa Ranskan sisällä on ranskan kielessä melko isoja eroja. Moderni perusranska polveutuu Pariisin alueen ja Loiren laakson alueella puhuttavasta ranskan kielestä, jota pidetään pohjoisten murteiden ranskana ja jota kutsutaan nimityksellä “langues d’oil”. Ranskan eteläpuolella puhutaan niin kutsuttua “langues d’oc” -variaatiota, jota kuulee esimerkiksi Provencen alueella. 70-luvulla nämä etelämurteet olivat jo melkein katoamassa ihmisten puheesta, mutta sitten niitä ruvettiin onneksi elvyttämään ja nyt ranskan kielen eri variaatioita pyritäänkin varjelemaan kaikin mahdollisin keinoin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *